Jeugdgezondheidszorg en logopedie
De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) helpt bij het gezond en veilig opgroeien van kinderen van 0 tot 18 jaar. Dit doet de JGZ op het consultatiebureau, op school en in de wijk. Iedere school heeft een eigen JGZ-team, bestaande uit een doktersassistent, een jeugdverpleegkundige en jeugdarts.
Standaard onderzoeken
Op de basisschool krijgen kinderen twee standaard onderzoeken. Dit gebeurt rond 6 jaar en rond 10 jaar door de doktersassistent. Bij deze onderzoeken wordt gelet op de groei en ontwikkeling. Ook wordt gevraagd hoe het met uw kind thuis, op school en in de vrije tijd gaat. Ouders/verzorgers zijn bij deze onderzoeken niet aanwezig. U krijgt thuis voorafgaand aan het onderzoek een brief met daarbij een vragenlijst. U kunt hierop ook aangeven of u vragen heeft over de gezondheid of het gedrag van uw kind.
Spreekuur / online
Zijn er bijzonderheden of heeft u vragen, dan wordt u samen met uw kind uitgenodigd voor het spreekuur van de jeugdarts of jeugdverpleegkundige. Ook kunt u zelf een afspraak maken als u vragen heeft over de ontwikkeling, gezondheid (gehoor, zien, motoriek, groei), welzijn of opvoeding van uw kind. Hierbij kunt u denken aan onderwerpen als eten, slapen, zindelijkheid, de sociaal-emotionele ontwikkeling en de puberteit (als het kind iets ouder is).
Vragen of een afspraak maken: http://www.vggm.nl/jeugdengezondheid Of stuur een email naar: ggd@vggm.nl Of bel op werkdagen tussen 9.00-12.00 en 13.00 en 17.00 uur. Tel: 088-3556000.
Logopedie
De taal- en spraakscreening is een vast onderdeel van het reguliere onderzoek van de jeugdarts. Als leerkrachten/ouders twijfels hebben over de taal- en spraakontwikkeling van een kind, dan kunnen kinderen aangemeld worden voor een afspraak bij de jeugdarts. De jeugdarts beoordeelt de spraak-taalproblematiek van het kind. Zij kan vervolgens doorverwijzen naar o.a. een KNO-arts, Audiologisch Centrum, of vrijgevestigde logopedist. De jeugdarts monitort ook of ouders de verwijzing opvolgen. Ook buiten het standaard contactmoment om kunnen kinderen met spraak-taalproblematiek altijd, door ouders/leerkrachten, aangemeld worden voor een spreekuur van de jeugdarts.